Tikriausiai retas mūsų yra abejingas šokoladui. Baltas, pieniškas, su riešutais, o galbūt su karamelės įdaru? Kiekvienas turime savo mėgstamiausią ir gardžiausią. Tačiau dauguma žmonių, vartojančių šokoladą, kaip saldumyną nesusimąsto, jog teisingai pasirinkus ir vartojant protingomis dozėmis jis gali būti ne tik gardus, tačiau ir ypač naudingas mūsų organizmui. Kyla klausimas: ,,Koks šokoladas pats naudingiausias?”. Nesuklydote, jei mintyse ar sau patylomis atsakėte – juodasis šokoladas. Taip, tai iš tiesų pats geriausias ir daugiausiai naudingų maistinių medžiagų, kurios pasižymi antioksidantiniu poveikiu, turintis šokoladas. Nedidelis šio saldumyno kiekis kasdien gali pagerinti sveikatą ne vienu ir ne dviem būdais. Pateikiame ir supažindiname Jus su juodojo šokolado svarba mūsų organizmui.
- Smegenys ir atmintis. Naujausi tyrimai įrodė, jog juodasis šokoladas gali padėt išsaugoti gerą kraujotaką smegenyse. Neatmetama galimybė, kad tai gali padėti išvengti Alzheimerio ligos. Maža to, juodasis šokoladas – natūralaus stimuliatoriaus teobromino šaltinis. Teobrominas – tiek savo struktūra, tiek ir poveikiu labai panaši į kofeiną medžiaga. Jis padeda išlaikyti koncentraciją, dėmesį, gerina nervų sistemos funkciją, palaiko gerą nuotaiką, darbingumą. Įdomu tai, kad daugiausia juodojo šokolado suvartojama tose šalyse, kuriose gyvena daugiausia Nobelio premijos laureatų.
- Nuotaikos užtaisas. Juodajame šokolade gausu junginio vadinamo anandamidu. Jis verčia žmones jaustis laimingesniais. Tyrimai parodė, kad suvartojant 41 gramą šokolado kasdien, 2 savaites, galite sumažinti streso hormono kortizolio lygį.
- Sveikas širdžiai. Tyrimai rodo, jog juodasis šokoladas padeda sumažinti kraujo spaudimą. Taip pat jis padeda pagerinti kraujo tekėjimą ir taip gali užkirsti kelią kraujo krešulių (trombų) susidarymui. Negana to, jis apsaugo nuo artesklerozės ir arterijų susiaurėjimo.
- Mažesnė tikimybė susirgti vėžiu. Atrodo neįtikėtina, tačiau specialistai tvirtina, jog būtent juodasis šokoladas sumažina riziką susirgti odos vėžiu. Šiame šokolade esantys flavonoidai ne tik sumažina trombozės riziką, bet taip pat apsaugo ne tik nuo odos, bet ir nuo storosios žarnos vėžio.
-
Grąžina jėgas. Ar pažįstamas jausmas, kuomet grįžtate namo po darbų ir atrodo, jog daugiau nei pirštelio neįstengsite pajudinti? Tokiu atveju, greičiausiai nė nedvejoję tversitės kavos puodelio, lyg išsigelbėjimo, tačiau skubame užbėgti įvykiams už akių ir informuoti, jog kavą galite pakeisti ir juodu šokoladu. Juodajame šokolade esantis epikatechinas ne tik gerina kraujotaką, bet ir paskatina mūsų ląstelių jėgainių – mitochondrijų darbą. To pasekoje, suvalgę bent keletą gabalėlių juodojo šokolado jaučiamės gyvybingesni, pilni energijos bei jaučiame panašius pojūčius, kaip ir išgėrę stiprios juodosios kavos puodelį. Patarimas: kuo daugiau kakavos yra šokolade, tuo stipresnis yra jo jėgas grąžinantis poveikis.
- Apsauga nuo dantų karieso. Rodos saldumynai ir sveiki dantys – du nesuderinami dalykai. Tačiau juodasis šokoladas paneigia visus nusistatymus. Šiame šokolade gausu kalcio, tanino bei fluorido, kurie padeda išsaugoti mūsų dantis stiprius bei neleidžia susidaryti dantų apnašoms. Saikingas juodojo šokolado vartojimas ne tik nekenkia, bet ir yra naudingas!
SUSIJUSIOS PREKĖS:
Atminkite! Kad gautumėte visą šią, iš juodojo šokolado gaunamą naudą, labai svarbu iš kokios kakavos jis gaminamas. Rekomenduojama rinktis tą šokoladą, kuris gaminamas iš termiškai neapdorotų kakavos pupelių, nes tokio tipo kakavoje išsaugomos visos jos gerosios savybės (magnis, geležis bei cinkas). Siekiant pagerinti šokolado skonį ir papildyti jį dar geresnėmis savybėmis jis neretai derinamas su supermaisto ingredientais: braškėmis, mėlynėmis, acai, goji uogomis, kurios yra džiovinamos itin žemoje temperatūroje, siekiant išsaugoti visas gerąsias maistines ir skonines savybes. Taip pat praturtinamas kokosų pienu (todėl toks šokoladas yra tinkamas ir veganams), žaliąją arbata ir kitais daug antioksidantų, riebiųjų rūgščių, baltymų, mineralų bei vitaminų turinčiais produktais.