Šiandien, sveika gyvensena jau seniai nebe mada, o daugumos iš mūsų kasdienybė. Vienaip ar kitaip žmonės stengiasi gyventi sveikiau, tinkamai maitintis, daugiau judėti ir sportuoti. Ypatingą dėmesį dauguma skiria perkamoms prekėms ir produktams – tikrina jų sudėtį, stengiasi vengti įvairių konservantų ir visokių kitokių priedų. Taigi, kurių iš jų reikėtų vengti, o kurie iš jų nekelia jokių pavojų?
Žmogaus sveikatai grėsmingiausi priedai
E102 – Tartrazinas – sintetinis dažiklis. Jis suaugusiems žmonėms gali iššaukti astmos priepuolius, ypač jeigu jie yra jautrūs aspirinui. Ši medžiaga taip pat žadina nosies gleivinės uždegimą, niežulį, nemigą, gali sutrikti rega;
E622 – Monokalio glutamatas. Tai skonio stipriklis, kuris yra pavojingas, nes gali sukelti nervų sistemos pažeidimus, tokius kaip migrena, smegenų augliai, depresija, alergijos, viduriavimas, bronchinė astma, pykinimas ar vėmimas;
E153 – Augalinė anglis – dar vienas iš kenksmingiausių sveikatai priedų. Sukelia genetinę mutaciją, o taip pat gali sukelti ir vėžį. Nerekomenduojama vartoti hiperaktyviems vaikams;
E173 – Aliuminis. Nerekomenduojama vartoti, nes gali sukelti Parkinsono ligą ar senatvinę silpnaprotystę. Taip pat gali atsirasti skeleto anomalijos;
E226 – Kalio sulfitas (arba kitaip vadinamas sieros rūgšties kalcio druska). „Atšviežina“ pasenusius produktus, vaisius ar daržoves, pagerina jų išvaizdą. Maiste suardo kai kuriuos vitaminus. Gali sukelti sunkias alergines reakcijas, tokias kaip anafilaktinį šoką, bronchinės astmos paūmėjimą. Kenkia žmonėms, kurie serga skrandžio, plaučių, širdies ligomis. Taip pat pavojingas vaikams.
Gerieji maisto priedai
F322 – Lecitinas. Tai medžiaga, kurią naudoja vandeniui ir riebalams sujungti ir gaminamas i kiaušinių arba sojų. Jo galima rasti margarine, leduose, majoneze, šokolade ir kepiniuose. Šis priedas yra maistingas ir visai netoksiškas. Gaminamas ir iš genetiškai modifikuotų pupelių. Skatina smegenų veiklą;
E101 – Riboflavinas. Tai yra natūraliai išgaunamas maistinis dažiklis. Jo galima rasti įvairiuose padažuose, gaiviuosiuose gėrimuose ar fermentiniame sūryje;
E967 – Ksilitolis. Dirbtinis, iš beržų gaminamas, saldiklis, kurio galima rasti kramtomoje gumoje ar burnos gaivikliuose. Mokslininkai įrodė, jog ksilitolis naikina bakterijas, kurios sukelia dantų ėduonį;
E306 – Vitaminas E. Tai natūralus antioksidantas, kuris yra gaunamas iš sojų pupelių, daigintų grūdų ar medvilnės sėklų. Jo galima rasti tokiuose maisto produktuose, kaip margarinas ar desertai. Tai svarbiausias riebaluose tirpus antioksidantas, kuris padeda sumažinti vėžio, širdies ligų pavojų.
Labai svarbu sveikai ir tinkamai maitintis, norint ne tik turėti gražią figūrą, bet ir išvengti rimtų ligų, kurias gali sukelti „blogieji“ maisto papildai, kurių galima rasti daugumoje produktų. Šiandien, einant apsipirkti, prekių etiketes perskaityti yra būtina. Atidžiai rinkitės, ką dedate į pirkinių krepšį, vartokite daugiau tokių maisto produktų, kuriuos galite užsiauginti ir pasigaminti namie. Taip sumažinsite įvairių kenksmingų maisto papildų suvartojimo riziką.